lajiesittelyt

Knowhaussa voit harrastaa

Erilaisten kurssien ja luentojen lisäksi harrastamme muutamaa päälajia; rally-tokoa, tokoa ja näyttelyitä. Lue lajiesittelyt ja tule mukaan toimintaan. 

Toko pähkinänkuoressa

Sana toko tulee virallisesti sanoista tottelevaisuus koe, mutta myös termiä tottelevaisuuskoulutus käytetään.

Käytännössä toko tarkoittaa erilaisia tottelevaisuusliikkeitä, joita koira suorittaa yhdessä ohjaajansa kanssa. Tokosta on hyötyä myös tavallisille kotikoirille, se kehittää koiran hallittavuutta, antaa mukavaa aktiviteettia koiralle ja ennen kaikkea parantaa yhteistyötä ohjaajan ja koiran välillä. Toko luo erinomaiset perustat myös muille harrastuslajeille. Toko sopiikin kaikille koirille rotuun ja kokoon katsomatta.

Tottelevaisuuskokeissa kilpaillaan neljässä eri luokassa; alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Kokeissa suoritetaan erilaisia tottelevaisuusliikkeitä, kuten paikallaoloja, seuraamista ja noutamista. Jo alemmat luokat valmistelevat koirakkoa kohti ylempien luokkien liikkeitä.

Lisätietoja tokosta Kennelliiton sivuilla http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/tottelevaisuuskoe

KnowHau ja TOKO

KnowHau tarjoaa erilaisia tottelevaisuuskursseja kaiken tasoisille koirakoille.

Tavoitteenamme on saada aikaiseksi kunnon koirakansalaisia, eli parantaa koiran ja ohjaajan välistä kontaktia. Pyrimme tarjoamaan monipuolista valmennusta myös tavoitteellisesti harrastaville koirakoille.

Koulutuksiimme ovat siis tervetulleita niin kotikoirat kuin kilpailuista kiinnostuneet.

Koulutuksissa pyrimme käyttämään positiivisia menetelmiä, jotta opiskelu olisi mielekästä niin koiralle, ohjaajalle kuin koulutuksien vetäjälle.

Tarjoamme myös ulkopuolisten kouluttajien järjestämiä koulutuksia sekä luentoja aina mahdollisuuksien mukaan.

Tulevaisuudessa yhdistys tulee järjestämään myös omia tottelevaisuuskokeita.

 

 

Koiranäyttelyt pähkinänkuoressa

Koiranäyttelyiden historia ylettyy vuosisatojen päähän, Suomessa ensimmäiset näyttelyt on järjestetty 1800-luvun lopulla. Näyttelyiden tarkoitus on edistää puhdasrotuisien koirien kasvatusta sekä jalostusta. Näyttelyssä koulutettu ulkomuototuomari vertaa koiria niiden rotumääritelmään ja antavat niille sen perusteella laatuarvosanan. Suomessa tuomari myös sanelee koirasta kirjallisen arvostelun, jonka näytteilleasettaja saa mukaansa.

Näyttelyt ovatkin sosiaalinen tapahtuma, missä on erinomainen mahdollisuus tutustua kasvattajiin ja muihin harrastajiin.

Viralliset järjestettävät näyttelyt löydät Suomen Kennelliiton sivuilta http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/koiranayttelyt . Virallisiin näyttelyihin voivat osallistua vain rekisteröidyt puhdasrotuiset koirat.

Useat koirayhdistykset järjestävät epävirallisia näyttelyitä, eli Match Show – tapahtumia. Näissä mätsäreiksi kutsutuissa tapahtumissa koiria ei arvostella roduittain, vaan luokkajako voi olla esimerkiksi pennut, isot ja pienet. Mätsäreissä ei yleensä myöskään jaeta kirjallista arvostelua. Tuomareina toimivat useimmiten tavalliset harrastajat sekä kasvattajat. Mätsärit ovatkin oivia paikkoja harjoitella oikeita näyttelyitä varten. Myös sekarotuiset koirat voivat osallistua mätsäreihin.

Epävirallisia näyttelyitä voi etsiä esimerkiksi koiraseurojen nettisivuilta tai keskustelupalstoilta.

KnowHau ja näyttelyharrastus

KnowHau järjestää vuosittain näyttelykursseja, joiden tarkoitus on saada esiintymisestä sujuvaa ja miellyttävää kaikille osapuolille. Tärkeintä on, että sekä handleri että koira nauttivat kehässä olemisesta täysin rinnoin.

Kouluttajina toimivat pitkään harrastaneet handlerit, joilla on kokemusta eri roduista.

Omien kouluttajiemme lisäksi tarjoamme myös ulkopuolisten kouluttajien pitämiä seminaareja sekä ulkomuototuomarien pitämiä luentoja.

 

Rally-toko pähkinänkuoressa

Rally-toko kehitettiin Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella. Laji koostuu liikkeistä, jotka pohjautuvat agilityyn, tokoon ja koiratanssiin. Rally-tokon ihannekoirakko toimii iloisessa yhteistyössä ja ohjaaja saa käyttää sekä käsimerkkejä että suullisia käskyjä. Koiraa saa myös kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.
Lajissa kilpaillaan tehtäväradalla, jossa 3-5 m välein sijoitetut kyltit kertovat tehtävät. Tehtäviä on luokasta riippuen 10 – 20.  Tehtävissä voidaan muuttaa suuntaa, asentoa tai vauhtia, pujotella kartioita, pyörähtää tai peruuttaa. Osa kylteistä pysäyttää koirakon tehtävälle.  Kylttien välillä koiran tulee seurata ohjaajaa, mutta koiran sijainti ja asento eivät ole yhtä tiukkaan määritettyjä kuin esimerkiksi tokossa tai pk-puolella.
Rally-tokossa on neljä tasoluokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Alokasluokassa koira on hihnassa. Muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana, mutta koira tulee tuoda kehään sekä koiran kanssa tulee poistua kehästä kytkettynä. Jokaisessa luokassa maksimipistemäärä on 100 ja hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan 70 p. Kun koirakko suorittaa onnístuneesti kolme kertaa yhdessä tasoluokassa koirakko saa koulutustunnuksen RTK 1-4 ja siirtyy seuraavaan luokkaan.
Radalle lähtiessä jokaisella koirakolla on täydet 100 pistettä. Pisteitä vähennetään väärin suoritetuista liikkeistä sekä ohjaajan tai koiran tekemistä virheistä. Näitä voivat olla esimerkiksi taluttimen kiristyminen, liiallinen vinous, kyltteihin koskeminen ja hitaus. Rally-toko vahvistettiin viralliseksi lajiksi Suomessa 1.5.2014. Lajissa kilpaillaan myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä järjestetään nykyisin PM-kisoja.
Rally-toko on matalan kynnyksen laji, joka sopii kaikille ihmisille sekä koirille. Rally-tokoa voi harrastaa ja harjoitella niin kotona, lenkillä kuin ohjatuissa treeneissäkin. Monet vanhemmat koirat siirtyvät rally-tokon pariin eläköityessään jostakin fyysisesti vaativammasta lajista. Rally-tokosta nauttivat niin koirat kuin ohjaajat, eikun kokeilemaan!

KnowHau ja rally-toko

KnowHau tarjoaa rally-tokon harrastajille niin yksittäisiä ratatreenejä kuin valmennusmuotoisia kursseja. Kaikkiin koulutuksiin ovat tervetulleita lajia jo aiemmin harrastaneet sekä vasta rallyyn tutustuvat koirakot. Lisäksi pyrimme järjestemään ulkopuolisia kouluttajia, epävirallisia kilpailuja kuin virallisiakin kilpailuja aina resurssien mukaan.
Lähteenä:

http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/

Löydät Knowhaun myös facebookista!

Kuvien lähteet Pasada Oy (www.pasada.fi) ja kuvapankki. Sivujen tuotanto Pasada Oy.